Jdi na obsah Jdi na menu
 


Napájení na pastvině a ve výběhu

Na pastvině, i ve výběhu, je potřeba koním umožnit stálý přístup ke kvalitní pitné vodě. Především v horkých letních dnech spotřeba vody výrazně stoupá. Během tohoto období je složitější zajistit optimální teplotu vody k napájení, pokud není k dispozici stálý přírodní zdroj nebo zdroj vody o nižší teplotě. Naproti tomu v zimě je potřeba vody teplejší, než poskytují přírodní zdroje. Na jaře a na podzim, kdy teploty nejsou tak vysoké a porost obsahuje velké množství vody jsou požadavky na její příjem značně snížené.

 

Variant, které se nabízejí je nespočet. Ne všechny jsou ale vhodné nebo výhodné. Jako nejsnadnější se jeví napajedlo, do kterého se voda napouští hadicí nebo dokonce ručně přináší. Toto řešení je nutné brát spíše jako dočasné, do doby, než nainstalujeme jiný zdroj vody.

 

plastová napajedla

Napájení koní tímto způsobem má mnoho nevýhod. Jako hlavní se jeví časová náročnost. Nutnost každodenní i několikanásobné kontroly během dne, především u napajedel o menším objemu, nemluvě v některých případech o nutnostiv donášení vody. Mnohem horší je pak samotná kvalita vody. V teplém počasí voda rychle zteplá, zejména pokud jí není dostatečné množství a je vystavena přímému slunci. Voda tak přestává být pro koně osvěžující, což snižuje její celkový příjem. Pokud nelze nádoba snadno čistit, je velice pravděpodobné, že se v ní po čase začnou tvořit řasy. Tento problém, se vyskytuje v hojné míře u plastových nádob. Kvalita vody z napajedel plných řas je pak velice nízká. Kvalitu lze zlepšit v tomto případě častým mytím napájedel a častou výměnou vody.

 

míčová napáječka

 

Jako mnohem vhdnější se jeví systémy, které jsou napojeny na klasickou vodovodní síť a mohou distribuovat vodu v dostatečném množství, kvalitě i odpovídající teplotě. U venkovních napáječek je potřeba při pořizování myslet na to, že je nutné koupit napáječky vyhřívané, aby v nich voda v zimně nezamrzla. Jedná se o vyhřívání termostatem jak přiváděné vody, tak nádoby, ze které zvíře pije (většinou se jedná o klasické miskové napáječky). Z tohoto pohledu jsou vhodné i takzvané míčové napáječky využívané hojně v chovech masného skotu. Zde pozor na usazování zbytků krmiva a dakších nečistot uvnitř napáječky. Tyto zbytky pokud nejsou pravidelně odstraňovány podléhají hnilobným procesům a velmi výrazně snižují kvalitu vody.

 

Na závěr několik doporučení:

  • Nešetřete na technologiích, počáteční investice se vám jistě vrátí v prospívání zvířat i ve vaší ušetřené práci.
  • Vždy vybírejte technologie vhodné do daných podmínek.
  • Nezapomeňte správně nadimenzovat napájedla na počet zvířat (tzn. dostatečný počet míst u napájedla a dostatečný minutový průtok vody).
  • Provádějte průběžnou kontrolu kvality vody.
  • Dostatečný přístup k neomezenému množství vody odpovídající kvality musí být samozřejmostí!
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář