Jdi na obsah Jdi na menu
 


Základní chody

Krok

Krok je čtyřfázový cestovní chod, při němž můžeme zřetelně slyšet čtyři pravidelné údery kopyt. Pokud krok začíná levou zadní, pohybují se nohy takto: levá zadní, levá přední, pravá zadní, pravá přední. Kůň vydává při kroku velmi málo energie. Jde také o nejsnazší chod pro začínající jezdce. Krok by měl být pohodlný, pravidelný, ale zároveň živý.

 

 

Klus

Klus je dvoufázový chod, při kterém kůň zvedá za zamě střídavě dvě diagonální nohy-levou zadní a pravou přední, po nichž následují levá přední a pravá zadní, které se zvedají již v okamžik před dopadem protější dvojice na zem. Klus ne nejtěžším chodem pro jezdce, protože kůň se při něm odráží z jedné úhlopříčky na druhou, ale zároveň je nejčastěji používán,protože kůň dokáže klusem uběhnout velké vzdálenosti. Jezdec při klusu vysedává v okamžiku, kdy se nohy dotýkají země.

 

 

Cval

 

Cval je třífázový chod. Ve cvalu se kůň pohybuje dopředu ve skocích, to znamená, že ve fázi vznosu se žádná noha nedotýká země. Kromě toho je to asymetrický chod: Podle toho, jestli jde o pravý nebo levý cval, posazuje kůň kopyta rozdílně. Tuto asymetriizřetelně pocítíte, neboť kůň rád cválá poněkud "křivě". Dopadá zadníma nohama poněkud více dovnitř než předníma. Kůň používá krk k tomu, aby vyrovnal pohyb. Rychlost cvalu je až 30km/hod.

 

 

Trysk

Trysk je čtyřfázový chod. Je to vlastně prodložený cval, ale se čtyřmi odělenými kročeji, které dodávají chodu ladnost a plynulost.Čtyřdobý trysk, při němž vede pravá přední, má následující sled: levá zadní, pravá zadní, levá přední, pravá přední; pak následuje plný zdvih. Stejně jako při cvalu je i při trysku jedna přední noha vedoucí, což koni dovoluje udržovat rovnováhu při zatáčení.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář