Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oestridae - Střečkovití

25. 2. 2013

ŘÁD: DIPTERA

ČELEĎ: OESTRIDAE – STŘEČKOVITÍ

 

Střečci patří mezi parazitický dvoukřídlý hmyz s proměnou dokonalou *, jehož larvy parazitují u býložravých zvířat.Cizopasné larvy střečků prodělávají vývoj v podkoží (Hypodermatidae), nosní dutině a hltanu hostitele (Oestridae) nebo v trávicím ústrojí (žaludek, Gasterophilidae). Koňovité mohou napadatdva "typy" střečků – žaludeční a některé druhy podkožních střečků. Zatímco larvy střečků vyvolávají onemocnění zvířat, dospělé mouchy – imaga střečků jsou neškodné, žijí jen po dobu páření a kladení vajíček, nemají vyvinuté ústní ústrojí, které jim dovoluje jen sání rostlinných šťáv.

 

Dospělí jedinci jsou mohutné mouchy o velikosti 11 - 16mm. Tělo mají pokryté hustými chloupky (jednotlivé druhy střečků se liší odlišným zbarvením chloupků). Samičky mají na zadečku vysunovatelné kladélko. Imaga střečků vyvolávají za letu vysoký bzučivý zvuk a zvířata na pastvině na ně reagují panickým úprkem – tzv.střečkování. Nálety střečků probíhají v letních měsících, hlavně během poledne (nejteplejší část dne). Oplozené samičky kladou vajíčka na srst zvířat (případně na vegetaci).

 

Podkožní střečci

Po cca 3 - 5 dnech od nakladení se z vajíček líhnou cca 1mm velké larvy, které pomocí ústních háčků a enzymů pronikají pod kůži. Koncem zimy a začátkem jara larvy v podkoží dozrávají a vytvářejí tzv. střečkové boule, což jsou vazivové uzly s dýchacím otvorem. Larvy se v nich dvakrát svlékají a rostou (cca 30mm). Během března a dubna pomocí enzymů narušují kůži a opouštějí tělo hostitele. Vypadávají na zem a zakuklí se. Za zhruba 50 dní se z kukel líhnou dospělí jedinci.

 

Žaludeční střečci

K líhnutí larev dochází jakmile kůň olízne svědící kůži s vajíčky, či u některých druhů se larvy sami aktivně líhnou a migrují do dutiny ústní (př. G.inermis – larvy samostatně opouštějí vajíčka a zavrtávají se do kůže a aktivně cestují k dutině ústní. Svou migrací kůží způsobují tzv. letní dermatitidu-lysé, světlé proužky vypadané srsti).V dutině ústní se larvy svlékají a usazují se v různých částech trávicího traktu, nejčastěji v žaludku. Larvy se přichytí na sliznici ústními háčky a sliznici poraňují do hloubky. Zhruba po 7 měsících (jarní měsíce) larvy dozrávají a spolu s výkaly odcházejí z hostitele. Ve vnějším prostředí se zakuklí a po několika týdnech (3-4) z kukel vylétají dospělci.

 

Gasterofilóza způsobená larvami žaludečních střečků způsobuje u koní anemii, při silném napadení koně hubnou, v závažnějších případech se objevují koliky, záněty střevní sliznice, mohou vznikat vředy. Masivní napadení způsobuje i záněty sliznice ústní dutiny (potíže při polykání a žvýkání) či konečníku. Dochází k celkovému oslabení organismu a tím stoupá náchylnost k jiným onemocněním. Výjimečně lze nalézt larvy ve výkalech.

 


* Proměna dokonalá. Z nakladených vajíček se vylíhnou larvy nebo housenky, jež se dospělcům nepodobají ani tvarem ani vzhledem. Larvy rostou, svlékají se a nakonec se mění v kuklu. Uvnitř kukly se začne reorganizovat celé tělo a líhne se dospělí okřídlený jedinec. Larvální stádium je zaměřeno na příjem potravy a imago – dospělec na rozmnožování.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář