Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spirurida - Roupy

25. 2. 2013

KMEN: NEMATODA – HLÍSTICE

TŘÍDA: SPIRURIDA - ROUPY

Spiruridózy koní vyvolává:

 

Oxyuris equi (roup koňský) – sameček je dlouhý 14 - 16mm, samička 4 - 18cm. Parazituje v tlustém a slepém střevě a zřídka také v tenkém střevě.

 

Vývojový cyklus motolic

Vývojový cyklus je přímý. Dospělé samičky po oplození migrují do rekta hostitele, vysouvají přední konec těla z análního otvoru a ve velkých shlucích kladou vajíčka do záhybů kůže v perianální oblasti. Shluky vajíček jsou viditelné i pouhým okem jako běložluté želatinozní pásky. Vývin vajíček je rychlý, takže infekčního stádia dosáhnou zhruba za 3 - 5 dní, když se v nich začne objevovat larva 3-tího stádia (L3). Při postupném vysychání želatinózní pásky, kde může být 8 000 - 60 000 vajíček, se lámou, opadávají na zem či ulpívají na žlabech, napáječkách a kontaminují ustájovací prostory stejně jako pastviny. Navíc samičky díky svému mechanickému pohybu a toxinům dráždí a vyvolávají silné svědění. Postižení koně se dřou kořenem ocasu o okolní předměty a tak se vajíčka také uvolňují.

 

Infekce začíná spolknutím infekčních vajíček spolu s krmivem, vodou, vzájemným olizováním, olizováním hrazení či jiných předmětů. Larvy L3 se z vajíček uvolňují ve střevě a migrují do krypt mukózy céka a kolonu. Za 8 - 10 dní po infekci se larvy vyvíjí do stádia L4, tyto larvy se živý mukózou střeva. Dospělí roupy se živý střevním obsahem.

 

Při migraci larev skrz střevní stěnu narušují střevní sliznici, tak způsobují vznik zánětů střevní sliznice, následkem čehož napadené zvíře hubne, trpí průjmy či kolikami. Napadený kůň je neklidný, zejména pak v noci, otírá kořen ocasu a okolí řitě o různé předměty. Žíně ohonu jsou ulámané a prořídlé a mohou se objevit příznaky ekzematózní dermatitidy v okolí anu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář