Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trematoda - Motolice

25. 2. 2013

KMEN: PLATYHELMINTHES – PLOŠTĚNCI

TŘÍDA: TREMATODA-MOTOLICE

 

Trematodózu koňovitých způsobuje:

Fasciola hepatica (motolice jaterní) – dospělí jedinci parazitují ve žlučovodech a žlučovém měchýři a jsou dlouhé až 3,5cm a 1cm široké. Juvenilní stádia dosahují délky 1 - 2mm, nacházíme je v břišní dutině a v parenchymu jater.

 

Vývojový cyklus motolic

Vývojový cyklus je nepřímý, motolice potřebují jednoho mezihostitele, slimáka z čeledi Lymnaeidae. Cerkárie se encystují na rostlinách. Vývin je v následujících čtyřech fázích:

1) Embryogónie – Vajíčka motolic se vyvíjejí jen ve vodě nebo ve vlhké půdě za přítomnosti kyslíku, ne ve fekáliích. Z vajíčka se uvolňuje miracídium, které aktivně plave ve vodním prostředí a vyhledává mezihostitele.

2) Partenogónie – Poté co vnikne miracídium do mezihostitele, mění se na 1mm dlouhou vakovitou sporocystu, ve které se tvoří rédie, z nich se potom tvoří dceřinné rédie a později ocasaté cerkárie. Výsledkem je vznik 400 - 900 cerkárií z jednoho vajíčka.

3) Cystogónie – Po opuštění těla slimáka se cerkárie plavající ve vodě přichytávají rostlin a různých předmětů, odhazují ocásek a vylučují sekret, kterým se obalí. Po 2 - 3 dnech obal ztvrdne a vytvoří se nakažlivá adoleskárie (metacerkárie).

4) Maritogónie – Konečný hostitel se nakazí adoleskáriemi orálně, spolu s potravou, vodou apod. Obal adoleskárií se v trávicí soustavě hostitele rozpustí a mladé motolice začnou aktivně pronikat skrz stěnu střeva do břišní dutiny a do parenchymu jater. V játrech mladé fascioly migrující v parenchymu poškozují jednotlivé buňky, jejichž obsahem se živí. Zanechávají za sebou charakteristické kanálky naplněné krví a buněčným detritem. V játrech zůstávají cca 6 - 8 týdnů a potom migrují do žlučovodů a žlučového měchýře, kde začínají produkovat vajíčka. Jedna dospělá samice vyprodukuje denně 4000 - 10000 vajíček, které jsou se žlučí periodicky vylučovány do střeva.

Rozsah poškození a klinických projevů onemocnění je závislý na množství přijatých adoleskárií, stupni larválního stádia fasciol, zdravotním a výživném stavu hostitele a samozřejmě také na individuální vnímavosti. První fáze poškození hostitele se vyskytuje v čase migrace juvenilních fasciol a závisí na rozsahu poškození parenchymu jater a vnitřním krvácení. Druhá fáze onemocnění nastává v čas pobytu dospělých fasciol ve žlučovodech a žlučovém měchýři. Souvisí s hematofágií fasciol a poškozováním sliznice jejich kutikulárními trny. Kombinací těchto dvou fází způsobuje u hostitele zpomalení růstu, ztrátu váhy, anemii a edémy.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář