Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trichonema - Malí Strongylidé

25. 2. 2013

KMEN: NEMATODA HLÍSTICE

TŘÍDA: MALÍ STRONGYLIDÉ (TRICHONEMA)

 

Mezi parazity koní ze skupiny malých strongylidů patří rody z podčeledi Strongylinae a Trichonematinae.Vajíčka těchto parazitů jsou velice podobná vajíčkům velkých strongylidů. Jedná se o hlístice, jež dosahují 4 – 25mm.

 

Vývojový cyklus malých strongylidů

Vývojový cyklus malých strongylidů je přímý (bez potřeby mezihostitele). Larvy se až do L3 stádia vyvíjí ve vnějším prostředí (pastvina). Po pozření putují larvy přes žaludek do kolonu a céka. Zde se zbavují své schránky, procházejí přes Lieberkühnova krypta a narušují sliznici a submukózu. Následně se larvy opouzdřují a vytváří cysty (velikosti máku). Na rozdíl od velkých strongylidů je v jedné cystě pouze jedna larva, která se vyvíjí a roste cca 1 - 2 měsíce a pohlavně dospívají.

Patogenita malých strongylidů spočívá převážně v mechanickém a toxickém účinku larev na sliznice a tkáně. Mohou se tak objevovat u postižených jedinců katarální koliky, sporadicky až zvředovatění střeva a nekrózy. Sekundární mikroflóra také může vyvolat celkovou septikémii a následně úhyn hostitele. Také se zvyšuje náchylnost koně k nakažení jinými parazity. Symptomy silné invaze jsou průjmy, anémie, koliky, zpomalený růst a úbytek na váze.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář