Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velcí Strongylidé

25. 2. 2013

KMEN: NEMATODA HLÍSTICE

TŘÍDA: VELCÍ STRONGYLIDÉ

 

U koní se vyskytují:

  • Strongylus equinus (zubovka koňská) – samci dosahují cca 35 - 35mm, samice 35 - 50mm. Parazituje v tlustém střevě, slepém střevě, pankreatu a játrech.
  • S.vulgaris (zubovka věncová) – hlístice, u nichž samci dosahují 14 - 17mm a samice 20mm. Parazituje ve tlustém střevě a břišní artérii.
  • S.edentatus – načervenalá hlístice, samec je dlouhý 22 - 28mm a samice 32 - 45mm. Parazituje v tlustém střevě a játrech.

 

Vývojový cyklus velkých strongylidů

Vývojový cyklus je přímý (bez mezihostitele). Ve vnějším prostředí (pastva) se vajíčka vyvíjí do infekčního L3 stádia. Po pozření parazita mezihostitelem se larvy dostávají do tenkého střeva, kde se svlékají. Od této chvíle se každý druh vyvíjí jinak.

 

 

  • S.equinus – L3 larvy se zapouzdří ve střevní sliznici a dále se vyvíjí do L4 stádia. Později migrují do břišní dutiny, dostávají se také do jater. Zhruba po 6-ti týdnech putují do pankreatu. Zde se svlékají a pohlavně dospívají. Po několika měsících se skrz střevní sliznici vracejí do tlustého střeva.
  • S.vulgaris – L3 larvy se též usazují ve střevní výstelce, kde se přeměňují na L4. Po pár dnech L4 larvy pronikají do malých artérií a migrují do arteria mesenterica cranialis. Poškozením cév vzniká trombus, ve kterém se larvy opět svlékají, rostou a pohlavně diferencují. Po prasknutí trombu se larvy společně s krví dostávají do stěny tlustého střeva, kde se opouzdří. V lumenu střeva dospívají.
  • S.edentatus – ze střevní sliznice se přes portální žíly dostávají do jater. V játrech se svlékají a ještě několik týdnů zůstávají a vytváří krvavé chodbičky. Cca po 2 měsících opouštějí játra a migrují k pobřišnici, kde se znovu svlékají. Až téměř po roce se opět objevují ve sliznici tlustého střeva, kde vytváří hnisavé uzlíky. Po jeich ruptuře larvy vnikají do lumenu střeva a pohlavně dozrávají.

Obecně ke klinickým příznakům napadení velkými strongylidy patří bledé sliznice, slabý přírůstek nebo úbytek váhy, občasné koliky, časté kálení, nechutenství a poruchy v činnosti pankreatu. S.vulgaris je považován za nejpatogennějšího velkého strongylida. Silná invaze může zapříčinit až úhyn zvířete v několika dnech.

 

velcí strongylidé

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář