Jdi na obsah Jdi na menu
 


Anglické sedlo

25. 2. 2013

Pokud hovoříme o jezdeckých disciplínách jakými jsou drezura, parkurové skákání a všestranná způsobilost, můžeme zde napsat rovnítko s anglickým typem sedla. Anglický typ sedla nenajdeme však pouze v nejvyšších stupních obtížnosti těchto jezdeckých disciplín, ale setkáme se s ním i v základním výcviku jezdců i koní. Co mají všechna tato sedla společného? I když stále mluvíme o anglickém ježdění, sedla pro jednotlivé disciplíny (drezura, skokové ježdění apod.) se mezi sebou více či méně liší. Sedlo pro drezurní ježdění má delší a užší bočnice než je tomu u sedel určených pro skokové disciplíny, která mají naopak bočnice kratší a širší. Při veškerých soutěžních jezdeckých disciplínách jako je drezura, skokové disciplíny, všestranná způsobilost je povolen pouze anglický typ sedel. Všechny základní části sedla jsou stejné.

 

Jednotlivé části anglického sedla jsou: přední komora, přední rozsocha, posedlí, zadní rozsocha, zadní sedlová podložka, malá bočnice, přední sedlová podložka, velká bočnice, kolenní opěrka, třmenový závěs, třmenové řemeny, třmeny, zadní stehenní podložka, zápinky podbřišníku, podbřišník.

 

anglické sedlo - skokové

Správné sedlo, které přesně sedí koni na hřbetě, nikde koně netlačí a neškrtí je stejně důležité jako správné nauzdění. Pokud má kůň špatné sedlo, které mu správně nesedí, omezuje koně v pohybu nebo mu dokonce způsobuje otlaky a odřeniny, je nezbytné bez ohledu na jeho pořizovací náklady obstarat sedlo jiné, které bude koni přesně sedět a pasovat. Otlaky, které může nevhodné sedlo koni způsobit jsou pro koně velmi bolestivé a stresující. Následkem toho je kůň více nervozní a hůře ovladatelný.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář