Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak nauzdit

25. 2. 2013
    Uzdění
  1. Po příchodu do sedlovny zevrubně zkontrolujeme uzdečku, zda-li jsou všechny její části v pořádku. Jestli nejsou některé části ve stavu, který by mohl být nebezpečný pro jezdce nebo koně (špatný stav některých částí uzdečky).

  2. Zkontrolujeme zda je rozepnutý podhrdelník a podbradník abychom je nemuseli rozepínat přímo na místě, kde budeme koně sedlat.

  3. V případě, že je uzdečka v pořádku, máme rozepnutý podhrdelník a podbradník dáme si uzdečku na předloktí pravé ruky. Uzdečku na předloktí zavěsíme tak, že si nejdříve na předloktí přehodíme otěže a poté provlečeme na předloktí uzdečku tak, aby nám visela na předloktí za nátylník a čelenka směřovala směrem k dlani. Dlaň pravé ruky je volná a při chůzi podpírá zadní rozsochu sedla, které se nese na levé ruce.

  4. Uzdění
  5. Koni sejmeme stájovou ohlávku. A připevníme mu ji kolem krku, aby byl kůň do doby než ho nauzdíme přivázán. Po dobu snímání stájové ohlávky máme uzdečku stále na levém předloktí.







  6. Uzdění
  7. Před nasazováním uzdečky přehodíme otěže přes levé předloktí a při nasazování uzdečky držíme koně zlehka pravou rukou za nos. Levá ruka drží dlaní uzdečku za nátylník a otěže jsou stále na předloktí.





  8. Uzdění
  9. Nátylník opatrně přendáme do pravé ruky (která držela koně za nos) a do levé dlaně položíme udidlo. Plynule pak udidlo vedeme k ústní dutině koně. Zároveň si pomůžeme palcem levé ruky, který vložíme do ústní dutiny koně abychom mohli koni lépe vsunout udidlo do ústní dutiny.



  10. Uzdění
  11. Jakmile kůň přijme udidlo do ústní dutiny plynulým pohybem pravé ruky současně s udidlem přetáhneme koni nejprve přes levé a pak pravé ucho nátylník.






  12. Uzdění
  13. Zapneme podhrdelník.








  14. Uzdění
  15. Zapneme podbradník.







  16. Upravit hřívu popřípadně kštici koně.

  17. Zkontrolovat, zda je uzdečka všude správně a přiměřeně zapnuta a utažena.

  18. Nakonec sundáme stájovou uzdečku, kterou jsme měli koně přivázaného po dobu sedlání a uzdění.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář