Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krmivo

25. 2. 2013

Ke krmení a podestýlání se nejčastěji využívá sláma obilovin (ovesná, pšeničná, ječná a žitná) méně se pak využívá sláma z luskovin. Sláma z různých plodin se liší svými dietetickými vlastnostmi a dalšími parametry (např. savostí, obsahem osin).

Využití samotné krmné slámy díky její nízké výživné hodnotě a vysokému obsahu vlákniny jako krmiva pro koně, není možné. Naopak některé dietetické vlastnosti slámy lze velmi dobře využít v kombinaci s jiným typem krmiv a v některých případech může být tento typ krmiva nenahraditelný. Možnost využití slámy je především v kombinaci se senem nebo senáží v omezeném množství.

Stravitelnost slámy se pohybuje okolo 35%. Pro zvýšení stravitelnost lze slámu ošetřit alkalickými látkami. Takto upravenou slámu lze zkrmovat v podobném množství jako seno, nutno však doplnit bílkoviny, min. látky a vitaminy. Nenařezaná krmná sláma reguluje příjem krmiva, udržuje správnou činnost trávícího traktu a slouží k zabavení koní v boxech. Slámu lze zkrmovat jako řezanku smíchanou s ostatními krmivy. Délka řezanky se doporučuje 2-4cm, lépe 3-5cm. Kratší řezanka může vyvolávat koliky, delší se hůře míchá.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář