Jdi na obsah Jdi na menu
 


Předvádění a vodění koně

24. 2. 2013

Správným předvedením a vedením koně před komisí zahájíte celou praktickou část zkoušek. Možná se to někomu zdá naprosto zbytečné, ale s předvedením koníka v celé své kráse se lehko v budoucnosti můžete ještě setkat - při prodeji/koupi koně, na výstavách a přehlídkách, na soutěžích (military, vyšší soutěže) při veterinárních kontrolách apod.. A vedení koně "na ruce" ze země přece potřebujeme skoro pořád, ne? Tak teď to jen správně předvést těm chlapíkům s papíry v ruce... :P

 

Co s sebou a na sebe:

 

V první řadě je mít vůbec co předvést, taakže potřebujeme nějakého toho koníka. Většina jezdců předvede koně, se kterým později ještě pojedou další část zkoušky, ale to vůbec není podmínkou! Zde nezáleží ani tak na tom, koho předvedete, jako spíš jak ho předvedete. Pokud tedy je váš kůň nervózní a víte, že v klidu stát v požadovaném postoji nevydrží nebo máte jiné problémy, stačí si jen od někoho dalšího půjčit klidnějšího koníka a rozhodčím by to mělo být úplně jedno (po nevydařeném pokusu s vaším koněm vás k tomu i sami pobídnou). Kůň by měl být perfektně vyčištěný, dobrý dojem dělají i namáznutá kopyta. Co se týče výstroje, oficiální pravidla jsou jasná - jen uzdečka (čistá, nánosník povolen), bez sedla a ochranných pomůcek. Vy jakožto předvádějící máte na sobě to, v čem později pojedete další disciplíny - včetně helmy a bílých rukavic. Nezapomeňte na startovací číslo (levý rukáv).
 

Na předváděcí ploše:

 

Koně vedeme po jeho levé straně tak, že v obou rukách držíme otěže (pravá ruka kousek pod hubou koně, otěže mezi ukazováčkem a malíčkem) a jdeme pěkně vzpříma a rozhodně vedle jeho předních nohou ve stejném nohosledu (koňova pravá - vaše pravá). Koník by se neměl nijak courat ani příliš hnát, klidně si na něho mlaskejte, mluvte, uklidňujte. Před komisí zastavíme a přejdeme (po vojenském způsobu) přímo před hlavu koně. Otěže chytíme mezi palce a ukazováčky pěkně po stranách huby. A teď přichází obtížnější část - nastrkat koníka do požadovaného "otevřeného" postoje (viz. obr.). Nejlépe toho dosáhneme couváním, ale klidně si s koníkem na místě přešlapujte, jak chcete (dopředu-dozadu) - mluvte na něho, tahejte za otěže, ale žádné tlačení do prsou! Na co si opravdu dejte pozor je, že vždy koně otáčíme směrem od sebe (vpravo) - i k tomu u nervózního koně může dojít. Pokud kůň už jakž takž stojí, přichází vaše chvilka. Pěkně nahlas a sebejistě představte sebe a koně: "Dobrý den, toto je kůň ... (z matky ... po otci ..., narozen ...), stáj ..., předvádí ... se startovacím číslem ... ." Fakta v závorce většinou nebývají požadována. Poté komisař povolí pokračovat ("krokem vchod"). Obejdete jistý bod (barel, květináč...) a po povelu "klusem vchod" s koněm hezky v tempu naklušete a po cca 20 - 30 m po povelu přejdete do kroku a odejdete pryč.
 
Plán

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář